Better You & Me 2.0

Projektet ”Better You & Me 2.0” är utformat för att adressera de psykosociala behoven hos ukrainska flyktingar som tvingats lämna sina hem på grund av krig och nu söker en ny början i Sverige. Med fokus på att erbjuda specialiserat stöd strävar projektet efter att lindra de psykologiska och emotionella konsekvenserna av krig och migration, samtidigt som det lägger grunden för en lyckad integration i det svenska samhället. Genom att anställa professionell ukrainsktalande personal, inklusive psykologer, socionomer och pedagoger, syftar ”Better You & Me 2.0” till att skapa en stabil och stödjande miljö där individer och familjer kan bearbeta sina trauman, bygga upp ny styrka och hitta vägar till ett nytt liv i Sverige.

Kriget i Ukraina har orsakat djupa sår hos många av dess invånare, där vuxna och barn bär på trauman som kan påverka dem på lång sikt. Dessa trauman kan manifestera sig i form av ångest, depression, PTSD och andra psykiska hälsoproblem som, om de lämnas obehandlade, kan hindra individens förmåga att anpassa sig till nya sammanhang och bygga upp ett nytt liv. ”Better You & Me 2.0” riktar sig direkt till dessa utmaningar genom att erbjuda anpassade terapitjänster, stödgrupper och aktiviteter, vilket möjliggör bearbetning av erfarenheter och främjar psykisk återhämtning.

Utöver det psykosociala stödet, identifierar projektet integration som en kritisk del av återhämtningsprocessen. Att kunna kommunicera på det nya landets språk, förstå dess kultur och samhällsnormer, samt att ha tillgång till utbildning och arbetsmarknaden, är avgörande för att flyktingar ska kunna känna sig som en del av samhället och bidra positivt till det. Därför inkluderar ”Better You & Me 2.0” även samhällsorientering, språkutbildning (Engelska 6 inför intagningsprov till universitetet), kulturella orienteringsprogram och yrkesvägledning som en del av sitt omfattande stödpaket.

Fler beviljade anslag

Alla utdelningar

VectorUnbound, en öppen verktygslåda med virala vektorer för genterapi.

VectorUnbound kommer att främja akademiska samarbeten samt påskynda utvecklingen och tillgängligheten av innovativa ATMPs för patienter.

Johan Flygare, Universitetslektor, Lunds Stamcellscentrum, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av proteinnedbrytande läkemedel för MYC-drivna cancerformer

Forskargruppen ha identifierat nya molekyler som selektivt bryter ner MYC-protein. Målet är nu att kunna eliminera MYC i hjärntumörer, vilket i många fall kan leda till en botande behandling.

Agatheeswaran Subramaniam, Gruppledare, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av ett nytt koncept för behandling av blodbrist och cancer

Projektet syftar till att bättre förstå regleringen av blodbildning och att kunna öka blodproduktionen hos patienter med lågt blodvärde. Man vill även undersöka om samma behandling också kan ha effekt mot cancer.

Professor Martin L Olsson, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
2 000 000 kr