Läxhjälp och mentorskap för elever i grundskolan

Bidrag till verksamhet med mentorer och studiehjälp till grundskoleelever i Båstad och Ängelholm.

Drivkraft är en ideell förening som erbjuder mentorer och studiehjälp till grundskoleelever. Syftet är att förbättra skolresultat, fånga upp elever som på olika sätt behöver stöd och inspirera till framtida yrkesval. Genom verksamheten motverkas ensamhet hos både yngre och äldre och främjande av integration. Engagemanget är betydelsefullt och viktigt – för elever, lärare, skolor och föräldrar som tar del av verksamheten. Drivkraft bidrar till att hjälpa elever som har svårigheter i skolan att klara sin skolgång med godkända betyg. Läxhjälpare en betydande roll i att vägleda, lyssna och ta sig tid att förklara uppgifter.

Den psykiska ohälsan ökar hos unga och många känner sig ensamma. Att då få någon som ser och vill lyssna är oerhört betydelsefullt, då ibland vuxenstöd saknas. Många av eleverna har det tufft hemma och söker en vuxen förebild. Att klara skolan är en trygghetsfaktor för att inte hamna i utanförskap.

Fler beviljade anslag

Alla utdelningar

VectorUnbound, en öppen verktygslåda med virala vektorer för genterapi.

VectorUnbound kommer att främja akademiska samarbeten samt påskynda utvecklingen och tillgängligheten av innovativa ATMPs för patienter.

Johan Flygare, Universitetslektor, Lunds Stamcellscentrum, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av proteinnedbrytande läkemedel för MYC-drivna cancerformer

Forskargruppen ha identifierat nya molekyler som selektivt bryter ner MYC-protein. Målet är nu att kunna eliminera MYC i hjärntumörer, vilket i många fall kan leda till en botande behandling.

Agatheeswaran Subramaniam, Gruppledare, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av ett nytt koncept för behandling av blodbrist och cancer

Projektet syftar till att bättre förstå regleringen av blodbildning och att kunna öka blodproduktionen hos patienter med lågt blodvärde. Man vill även undersöka om samma behandling också kan ha effekt mot cancer.

Professor Martin L Olsson, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
2 000 000 kr