Innovativ och lättillgänglig bröstdiagnostik i lågresursländer

Kristina Lång

Förekomsten av bröstcancer ökar globalt sett. Under 2040 förväntas 3 miljoner att insjukna och 1 miljon kvinnor att dö av bröstcancer. Kvinnor i låg- och medelinkomstländer drabbas hårdare då dödligheten i bröstcancer stor, en konsekvens av bla. sen diagnostik. Vår ambition är att utveckla en enkel och tillgänglig diagnostisk metod som kombinerar fickultraljud med AI för tidigarelagd bröstcancerdiagnostik. En tidigarelagd diagnos kan bidra till förbättrad prognos för bröstcancerpatienter i länder med begränsade resurser.

Fler beviljade anslag

Alla utdelningar

VectorUnbound, en öppen verktygslåda med virala vektorer för genterapi.

VectorUnbound kommer att främja akademiska samarbeten samt påskynda utvecklingen och tillgängligheten av innovativa ATMPs för patienter.

Johan Flygare, Universitetslektor, Lunds Stamcellscentrum, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av proteinnedbrytande läkemedel för MYC-drivna cancerformer

Forskargruppen ha identifierat nya molekyler som selektivt bryter ner MYC-protein. Målet är nu att kunna eliminera MYC i hjärntumörer, vilket i många fall kan leda till en botande behandling.

Agatheeswaran Subramaniam, Gruppledare, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av ett nytt koncept för behandling av blodbrist och cancer

Projektet syftar till att bättre förstå regleringen av blodbildning och att kunna öka blodproduktionen hos patienter med lågt blodvärde. Man vill även undersöka om samma behandling också kan ha effekt mot cancer.

Professor Martin L Olsson, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
2 000 000 kr