13 december 2024

Mats Paulssonstiftelserna anslår 10 miljoner kronor till forskningsprojekt inom Alzheimers sjukdom

Jan Johansson

Mats Paulssonstiftelserna tilldelar Jan Johansson, Karolinska Institutet, 10 miljoner kronor för sin forskning kring nya innovativa behandlingsmetoder av Alzheimers sjukdom.

För att hedra Mats Paulsson, som under 2024 fyllt 80 år, har Mats Paulssonstiftelserna beslutat om att dubblera årets donationer till 50 miljoner kronor. Stiftelsernas avsikt är att särskilt stötta forskningsprojekt inom Life Science, cancer och Alzheimers sjukdom.

I årets utlysningar har stiftelserna bland annat bjudit in till att söka anslag om 10 miljoner kronor till ett banbrytande projekt inom Alzheimerforskning.

Demens är av världshälsoorganisationen WHO klassad som en folksjukdom. I dag är ca 160 000 människor i Sverige drabbade av någon demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste. Anslaget syftar till att möjliggöra ett kliniskt genombrott inom diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom.

Jan Johansson vid Karolinska Institutet, tilldelas anslaget för sin forskning kring nya innovativa behandlingsmetoder av Alzheimers sjukdom i projektet ”Blod-hjärnbarriär permeabelt BRICHOS kopplat till nervtillväxtfaktor – en bimodal behandling av Alzheimers sjukdom”.

Kort om forskningsprojektet

Titel: Blod-hjärnbarriär permeabelt BRICHOS kopplat till nervtillväxtfaktor – en bimodal behandling av Alzheimers sjukdom

Sammanfattning: Målet med forskningen är att kombinera två angreppssätt och därigenom skapa ett nytt läkemedel som kan nå ett genombrott i behandlingen av Alzheimers sjukdom. Ena halvan av läkemedlet består av proteinet BRICHOS, som passerar blodhjärnbarriären och förhindrar sjukliga effekter av amyloida Aβ fibriller i Alzheimermöss. Den andra halvan utgörs av nervtillväxtfaktor (NGF), som är essentiell för nervcellers tillväxt och överlevnad. Tillförsel av NGF till hjärnan hos Alzheimerpatienter förbättrar minnet, men NGF har hittills behövts tillföras direkt in i hjärnan eftersom det inte passerar blodhjärnbarriären. Genom att sätta ihop BRICHOS och NGF har man en lösning på problemet.

Man kommer testa BRICHOS-NGF funktion och passage över blodhjärnbarriären i cellmodeller och i möss, och därefter utföra behandlingsstudier i musmodeller av Alzheimers sjukdom. Om dessa studier ger positiva resultat kommer klinisk prövning av BRICHOS-NGF förberedas för personer med Alzheimers sjukdom i tidigt skede.

För mer information

Karin Peterson, Mats Paulssonstiftelserna, tel: 070-584 61 25, e-post: karin.peterson@matspaulssonstiftelserna.com, www.matspaulssonstiftelserna.com

Läs mer