Blod-hjärnbarriär permeabelt BRICHOS kopplat till nervtillväxtfaktor – en bimodal behandling av Alzheimers sjukdom

Jan Johansson

Målet med forskningen är att kombinera två angreppssätt och därigenom skapa ett nytt läkemedel som kan nå ett genombrott i behandlingen av Alzheimers sjukdom. Ena halvan av läkemedlet består av proteinet BRICHOS, som passerar blodhjärnbarriären och förhindrar sjukliga effekter av amyloida Aβ fibriller i Alzheimermöss. Den andra halvan utgörs av nervtillväxtfaktor (NGF), som är essentiell för nervcellers tillväxt och överlevnad. Tillförsel av NGF till hjärnan hos Alzheimerpatienter förbättrar minnet, men NGF har hittills behövts tillföras direkt in i hjärnan eftersom det inte passerar blodhjärnbarriären. Genom att sätta ihop BRICHOS och NGF har man en lösning på problemet.

Man kommer testa BRICHOS-NGF funktion och passage över blodhjärnbarriären i cellmodeller och i möss, och därefter utföra behandlingsstudier i musmodeller av Alzheimers sjukdom. Om dessa studier ger positiva resultat kommer klinisk prövning av BRICHOS-NGF förberedas för personer med Alzheimers sjukdom i tidigt skede.

Fler beviljade anslag

Alla utdelningar

VectorUnbound, en öppen verktygslåda med virala vektorer för genterapi.

VectorUnbound kommer att främja akademiska samarbeten samt påskynda utvecklingen och tillgängligheten av innovativa ATMPs för patienter.

Johan Flygare, Universitetslektor, Lunds Stamcellscentrum, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av proteinnedbrytande läkemedel för MYC-drivna cancerformer

Forskargruppen ha identifierat nya molekyler som selektivt bryter ner MYC-protein. Målet är nu att kunna eliminera MYC i hjärntumörer, vilket i många fall kan leda till en botande behandling.

Agatheeswaran Subramaniam, Gruppledare, Inst. för Laboratoriemedicin, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
3 000 000 kr

Utveckling av ett nytt koncept för behandling av blodbrist och cancer

Projektet syftar till att bättre förstå regleringen av blodbildning och att kunna öka blodproduktionen hos patienter med lågt blodvärde. Man vill även undersöka om samma behandling också kan ha effekt mot cancer.

Professor Martin L Olsson, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
2 000 000 kr